Skjenkebevilling ordinær - alkoholloven § 1-4

Alkoholloven § 1-4 har regler om bevillingsplikt: ”Salg, skjenking, engrossalg og tilvirkning av alkoholholdig drikk kan bare skje på grunnlag av bevilling etter denne lov.”

Ordinær skjenkebevilling kan ikke gis alene, det må også foreligge en serveringsbevilling. Det må søkes skriftlig og søknaden må sendes inn minst tre måneder før det planlegges oppstart. Etter at søknad er mottatt blir den kontrollert av aktuell saksbehandler. Foreløpig svar sendes søker om at søknaden er mottatt.

  • Saksbehandling

    Det er viktig at søknadsskjemaet blir korrekt utfylt slik at søknaden kan behandles så raskt som mulig og ikke må sendes tilbake for tilleggsopplysninger.

    Søknaden oversendes fra kommunen til sosialtjenesten, politiet, kemner og Skatteetaten for uttalelse, og kan også bli oversendt andre instanser. Det settes en uttalefrist.

    Når uttalelsene er kommet inn, vurderes søknaden av administrasjonen, det utarbeides innstilling og saken avgjøres av kommunedirektør etter delegert myndighet fra bystyret. Dersom søknaden er av prinsipiell karakter må den behandles politisk av formannskapet. Når vedtak er gjort får søker tilsendt utskrift av vedtaket.

    Forventet behandlingstid for kurante saker er ca. 2-3 måneder. Behandlingstiden regnes fra det tidspunktet søknaden er korrekt utfylt og alle nødvendige vedlegg er mottatt. Dersom saken er av prinsipiell karakter og må behandles politisk er behandlingstiden ca. 3 måneder. Skjenkebevillingene varer inntil fire år.

    Bevillingssøker og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten, må ha utvist uklanderlig vandel. For hver bevilling skal det utpekes en styrer med stedfortreder knyttet til serveringsstedet. Både styrer og stedfortreder må ha bestått kunnskapsprøven, må være over 20 år og må arbeide i virksomheten. De må oppfylle kravene som settes i alkoholloven (og serveringsloven).

    Videre inneholder § 4-2 bestemmelser om bevillingens omfang. Bestemmelsene innebærer at det må søkes om bevilling i alle lokaler hvor det skjenkes alkohol. I tillegg må det søkes om tillatelse dersom det foretas endringer i driftskonseptet eller i de lokaliteter der bevillingen utøves. Endringene må være godkjent av kommunen før de iverksettes.

Skjenkebevilling for enkelt anledning – alkoholloven § 1-6

Etter alkohollovens § 1-6 kan kommunen gi bevilling til å skjenke alkohol for en enkelt bestemt anledning. En slik bevilling gis bare til bestemte åpne begivenheter/ arrangementer som for eksempel festivaler, konserter og utstillinger, som strekker seg over en kortere tidsperiode. Slik bevilling kan gis enten som alminnelig bevilling eller som bevilling til sluttet selskap.

Bruk av bevillingstypen innebærer en noe forenklet saksbehandling, samt at det ikke stilles krav om at styrer/ stedfortreder skal ha bestått kunnskapsprøve, jf. alkoholloven § 1-7 c tredje ledd. Dersom innehaver av bevilling til salg eller skjenking for en enkelt bestemt anledning ønsker å kjøpe engros, kan dette skje dersom styrer og stedfortreder har dokumentert kunnskap om alkoholloven jf. alkoholloven § 1-4 c annet ledd annet punktum.

Ansvarlig: Etter alkoholloven § 1-4b skal søker være den bedrift, organisasjon eller person som har det juridiske ansvaret for arrangementet, inkludert ansvar for inntekter og utgifter. I tillegg skal det oppgis en styrer/skjenkeansvarlig og en stedfortreder for arrangementet. Styreren har det overordnede ansvaret for utøvelsen av skjenkebevillingen. Det foretas vandelskontroll.

Les mer på Helsedirektoratets hjemmesider.

 

  • Søknad og gebyr

     

    Det er viktig at søknadsskjemaet blir korrekt utfylt slik at søknaden kan behandles så raskt som mulig og ikke må sendes tilbake for tilleggsopplysninger.

    Så presist som mulig skal det gjøres rede for hva slags arrangement det søkes skjenkebevilling til og hvordan det er tenkt gjennomført. Det skal også angis hvem som er målgruppe for arrangementet. Arrangementslokalet skal beskrives. Skal arrangementet holdes utendørs skal det legges ved skisse med nøyaktige mål, hvordan området fysisk skal avgrenses og en bekreftelse på at søker har disposisjonsrett over arealet.

    Nøyaktig dato og klokkeslett for arrangementet oppgis. Skjenketiden kan begrenses ut fra gjeldende bestemmelser i lov og kommunale forskrifter.

    Opplysningene om arrangementet kan skrives i eget vedlegg.

    Behandlingstid: 6-8 uker.

    Alle søknader sendes til politiet og sosialtjenesten til uttalelse. Når søknaden er ferdig saksbehandlet, får søker skriftlig melding om vedtaket. Vanligvis får søker en begrunnelse sammen med vedtaket, og alltid hvis det antas at søker blir misfornøyd. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan søker få den ved å henvende seg til kommunen innen utløpt klagefristen for vedtaket.

    Gebyr beregnes og faktureres ut fra den forventede mengde omsatt alkoholholdig drikk som søker oppgir. Faktura sendes fra kommunen når søknaden er innvilget. Gebyret må være betalt før arrangementet starter for at bevillingen skal være gyldig. Kvittering for betalt bevillingsgebyr må kunne forevises ved kontroll på stedet. Formannskapet vedtok 13.06.07 (sak 057) at minstegebyret for skjenkebevilling for enkelt anledning er kr 1000,-.

    Etter arrangementet kan bevillingsbeløpet avregnes mot faktisk mengde omsatt alkoholholdig drikk. Omsetningsoppgaven skal dokumenteres med leverandørfakturaer og/ eller kvitteringer. Gebyret kan etter en konkret vurdering fastsettes til et lavere beløp. Utfylt og dokumentert omsetningsoppgave sendes kommunen senest 14 dager etter arrangementet.

    Vedtaket kan påklages innen 3 uker fra det ble mottatt. Klagen skal begrunnes skriftlig og sendes Lillesand kommune. Klageorgan er Fylkesmannen i Agder.

Skjenkebevilling ambulerende - alkoholloven § 4-5

Ambulerende skjenkebevilling er tenkt brukt ved mindre arrangementer som bryllup.

Med «sluttet selskap» menes at det allerede, og før skjenkingen begynner, er dannet en sluttet krets av personer, som samles for et bestemt formål i et bestemt lokale, for eksempel til bryllup, konfirmasjon, jubileum osv. Kretsen av personer må ikke være åpen for utenforstående, og deltakerne må ha en eller annen tilknytning til den eller de som inviterer til selskapet. Det er ikke tilstrekkelig at man før skjenkingen begynner, skriver seg på en liste eller kjøper billetter.

Det må søkes ambulerende bevilling dersom:
- man leier lokale pluss flere tjenester av utleier (vasking, servering, o.l.)
- dersom man tar betalt for alkohol.
- dersom lokalet der arrangementet skal holdes, har en serveringsbevilling.

Arrangementer som ikke oppfyller lovens krav til sluttet selskap, er for eksempel:
- Vanlige medlemsmøter i en forening.
- Sammenkomster for idrettslag, klubber, organisasjoner o.l.
- Studentfester, russearrangementer.
- Kundekvelder, mat- og vinkurs, kunstutstillinger, VIP-arrangementer.
- Arrangementer som har begrenset tilgang, men hvor det ikke foreligger nødvendig tilknytning til den/de som inviterer.

Lillesand bystyre har vedtatt at det kun kan gis tillatelse til 1 ambulerende bevilling av gangen. Avgjørelsesmyndigheten er delegert til kommunedirektøren.

Ansvarlig søker er den bedrift, organisasjon eller person med det juridiske og økonomiske ansvaret for arrangementet. Er det et firma eller organisasjon som søker oppgis organisasjonsnummeret. Er søker en privatperson oppgis fødselsnummeret (11 siffer).

Dersom det er snakk om et uteområde skal det også legges ved tillatelse fra grunneier om at søker har anledning til å bruke området, samt skisse over arealet.

Det skal utpekes en styrer/skjenkeansvarlig og en stedfortreder for bevillingen.

Behandlingstid vil normalt være ca. 10 dager. Søknader som kommer inn seinere enn 10 dager før arrangementet, kan ikke ventes avgjort innen arrangementsdato. Søker får skriftlig svar og dersom søknaden innvilges blir det sendt ut faktura for bevillingsgebyret.

 Vedtaket kan påklages innen 3 uker fra det ble mottatt. Klagen skal begrunnes skriftlig og sendes Lillesand kommune. Klageorgan er Fylkesmannen i Agder.