Skjenkebevilling ordinær - alkoholloven § 1-4

Alkoholloven § 1-4 har regler om bevillingsplikt: ”Salg, skjenking, engrossalg og tilvirkning av alkoholholdig drikk kan bare skje på grunnlag av bevilling etter denne lov.”

Ordinær skjenkebevilling kan ikke gis alene, det må også foreligge en serveringsbevilling. Det må søkes skriftlig og søknaden må sendes inn minst tre måneder før det planlegges oppstart. Etter at søknad er mottatt blir den kontrollert av aktuell saksbehandler. Foreløpig svar sendes søker om at søknaden er mottatt.

Skjenkebevilling for enkelt anledning – alkoholloven § 1-6

Etter alkohollovens § 1-6 kan kommunen gi bevilling til å skjenke alkohol for en enkelt bestemt anledning. En slik bevilling gis bare til bestemte åpne begivenheter/ arrangementer som for eksempel festivaler, konserter og utstillinger, som strekker seg over en kortere tidsperiode. Slik bevilling kan gis enten som alminnelig bevilling eller som bevilling til sluttet selskap.

Bruk av bevillingstypen innebærer en noe forenklet saksbehandling, samt at det ikke stilles krav om at styrer/ stedfortreder skal ha bestått kunnskapsprøve, jf. alkoholloven § 1-7 c tredje ledd. Dersom innehaver av bevilling til salg eller skjenking for en enkelt bestemt anledning ønsker å kjøpe engros, kan dette skje dersom styrer og stedfortreder har dokumentert kunnskap om alkoholloven jf. alkoholloven § 1-4 c annet ledd annet punktum.

Ansvarlig: Etter alkoholloven § 1-4b skal søker være den bedrift, organisasjon eller person som har det juridiske ansvaret for arrangementet, inkludert ansvar for inntekter og utgifter. I tillegg skal det oppgis en styrer/skjenkeansvarlig og en stedfortreder for arrangementet. Styreren har det overordnede ansvaret for utøvelsen av skjenkebevillingen. Det foretas vandelskontroll.

Les mer på Helsedirektoratets hjemmesider.

 

Skjenkebevilling ambulerende - alkoholloven § 4-5

Ambulerende skjenkebevilling er tenkt brukt ved mindre arrangementer som bryllup.

Med «sluttet selskap» menes at det allerede, og før skjenkingen begynner, er dannet en sluttet krets av personer, som samles for et bestemt formål i et bestemt lokale, for eksempel til bryllup, konfirmasjon, jubileum osv. Kretsen av personer må ikke være åpen for utenforstående, og deltakerne må ha en eller annen tilknytning til den eller de som inviterer til selskapet. Det er ikke tilstrekkelig at man før skjenkingen begynner, skriver seg på en liste eller kjøper billetter.

Det må søkes ambulerende bevilling dersom:
- man leier lokale pluss flere tjenester av utleier (vasking, servering, o.l.)
- dersom man tar betalt for alkohol.
- dersom lokalet der arrangementet skal holdes, har en serveringsbevilling.

Arrangementer som ikke oppfyller lovens krav til sluttet selskap, er for eksempel:
- Vanlige medlemsmøter i en forening.
- Sammenkomster for idrettslag, klubber, organisasjoner o.l.
- Studentfester, russearrangementer.
- Kundekvelder, mat- og vinkurs, kunstutstillinger, VIP-arrangementer.
- Arrangementer som har begrenset tilgang, men hvor det ikke foreligger nødvendig tilknytning til den/de som inviterer.

Lillesand bystyre har vedtatt at det kun kan gis tillatelse til 1 ambulerende bevilling av gangen. Avgjørelsesmyndigheten er delegert til kommunedirektøren.

Ansvarlig søker er den bedrift, organisasjon eller person med det juridiske og økonomiske ansvaret for arrangementet. Er det et firma eller organisasjon som søker oppgis organisasjonsnummeret. Er søker en privatperson oppgis fødselsnummeret (11 siffer).

Dersom det er snakk om et uteområde skal det også legges ved tillatelse fra grunneier om at søker har anledning til å bruke området, samt skisse over arealet.

Det skal utpekes en styrer/skjenkeansvarlig og en stedfortreder for bevillingen.

Behandlingstid vil normalt være ca. 10 dager. Søknader som kommer inn seinere enn 10 dager før arrangementet, kan ikke ventes avgjort innen arrangementsdato. Søker får skriftlig svar og dersom søknaden innvilges blir det sendt ut faktura for bevillingsgebyret.

 Vedtaket kan påklages innen 3 uker fra det ble mottatt. Klagen skal begrunnes skriftlig og sendes Lillesand kommune. Klageorgan er Fylkesmannen i Agder.