I tolv år representerte han Norge i det norske landslaget i basketball, og er en av Norges mestvinnende basketballspillere. Ved idrettsgallaen i 2006 ble han kåret til «Årets forbilde» for sitt arbeid med vanskeligstilt ungdom, og året etter fikk han «åpenhetsprisen» av Mental Helse. Selv foretrekker han den selverklærte tittelen; «relasjonshøvding».
«Ingen vert lykkeleg av gode karakterar og lågt fråvær. Psykisk helse er mykje viktigare. Når dotter mi på 13 år kjem heim frå skulen, spør eg ikkje; kva lærte du i dag. Eg spør kven ho leika med, om ho har vore snill med nokon eller om nokon har gjort noko fint for ho», forteller Marco Elsafadi (Nordfjordakademiet. Ungdomskviskaren).
Parallelt med idrettskarrieren har Marco jobbet som ungdomsarbeider. Han er opptatt av å snakke med ungdom på deres egne premisser og er særlig bevisst på at hver enkelt ungdom er eksperten på seg selv - og sitt liv. Ungdomsårene kan være krevende og sårbar, derfor mener Marco at disse årene er ekstra viktig å oppleve seg nyttig og viktig i et fellesskap. I et skolemiljø kan det være lett å tenke at ansvaret for trivsel ligger hos lærere og foreldre – derimot ligger ansvaret også i stor grad hos elevene.
Hver dag blir vi påvirket av menneskene rundt oss. Å bli møtt av en person som smiler og er glad for å se oss vil kunne løfte sinnstilstanden vår. På samme måte vil det å bli møtt av en person i dårlig humør kunne dra ned sinnstilstanden vår. Vi er alle avhengig av hverandre for å fungere best mulig i hverdagen. Men hvor bevisst er vi egentlig på hvordan vi selv påvirker menneskene rundt oss?
Samspill, relasjoner og ansvar blir tema når Marco inntar Lillesand ungdomsskole. Det blir en sesjon på kvelden, kl. 18.00-19.00 som er åpent for alle.
«Så når nokon spør dotter til Marco om kva ho skal bli, svarer ho: Eit godt menneske», opplyser Marco Elsafadi (Nordfjordakademiet. Ungdomskviskaren).