Fra krise til muligheter
For snart tre år siden ble Europa snudd på hodet. En iskald februar morgen, invaderte Russlands Ukraina, og millioner ble tvunget til å flykte fra sine hjem, familie og venner. Mange fant tilflukt i Norge, blant annet i små, trygge lokalsamfunn som Lillesand.
Nå viser statistikk fra NAV at Lillesand er en av de kommunene som oppnår betydelig resultater når det kommer til å sysselsette nye ukrainske innbyggere. Det som begynte som en humanitær krise, har utviklet seg til en historie om fellesskap, nye muligheter og verdiskapning.
Per august har 3 126 ukrainere bosatt seg i Agder, og imponerende 21 % har allerede funnet arbeid. I Lillesand er taller enda høyere – med 30% i arbeid, noe som plasserer kommunen over landsgjennomsnittet på 27%.
Serhii Hrabovetskyi. ©Hege Haraldsen |
Fra språkbarriere til fast arbeid
Serhii Hrabovetskyi, er en av dem som har funnet trygghet i Lillesand. Da han først ankom Norge, kjente han på en overveldende følelse av usikkerhet.
«Jeg var så redd,» forteller han mens blikket hans vandrer over den nyklipte gressplenen. “Jeg forstod ingenting på norsk, og jeg kunne heller ikke si noe på norsk.”
Serhii kom først alene til Lofoten, der han opplevde en ny hverdag som er vanskelig å beskrive. Men alt endret seg da han kom til Lillesand. Gjennom språkopplæring og støtte fra NAV fikk han sakte, men sikkert bygge opp tryggheten og en ny start, og nå jobber han side om side med kollegaen Daniel Gaasenbeek, som han kjører sammen med til jobb hver dag.
I dag har han en full stilling som anleggsgartner hos Vågen Hansen AS. «Å jobbe med hagearbeid er kjent for meg,» sier Serhii, som tidligere drev sitte eget anleggsfirma i Ukraina.
Når vi møter ham, står han i solen omgitt av grønne avkappinger fra hekken han klipper. Det er vanskelig å tro at denne rolige, dyktige håndverkeren for bare kort tid siden sto helt alene i Lofoten, uten å forstå norsk og med en fremtid preget av usikkerhet.
Sammen med kjæresten har han også fått utforsket den norske naturen. «I sommer gikk vi flere av de store turene, som Trolltunga, Kjerag og Geiranger.» De tilbake la 100kilometer på fots i løpet av fem korte dager.
"Naturen og menneskene her har fått en spesiell plass i hjertet mitt," sier han."
Fra venstre: Valentyna Badulina, Maksym Andrieiev og Hlib ©Privat |
Et nytt liv i trygghet
Valentyna Badulina og Maksym Andrieiev har også funnet sin plass i Lillesand. Da de kom til Lillesand med deres ni år gamle barn, var fremtiden usikker, men gjennom hardt arbeid og viljestyrke har de nå etablert seg i lokalsamfunnet.
Familien bor i en sentral og koselig leilighet midt i Lillesand sentrum. På terrassen bugner det over av Maskyms stolthet – tomatplantene. «Dette er min lille hobby,» smiler han og peker på de grønne tomatene som ikke har rukket å bli modne helt enda.
Valentyna startet med språkopplæring, og gikk videre til språkpraksis hos Kiwi. I dag har hun en fast 80 % stilling.
“Det har vært tøft,» innrømmer hun, «men vi ser også at all innsatsen vår gir resultater. I Lillesand føler vi oss trygge. Vårt barn kan leke ute uten at vi er bekymret.”
Maksym har tatt en fulltidsjobb som nattsjåfør for Simon Express. «Jeg liker friheten i å kjøre,» sier han, selv om han innrømmer at nattskift gjør det vanskelig å forbedre norsken. Selv om de begge har universitetsutdannelse, har de tilpasset seg sine nye roller i Lillesand med optimisme. Hverdagen er travel med skiftarbeid og barn, men innimellom finner familien tid til å nyte fritidsaktiviteter som fiske og turer.
"Når vi har tid," ler Valentyna.
Næringslivets rolle i integreringen
Siden den kjølige februar morgenen for snart tre år siden, har bedrifter i Lillesand sett at nye innbyggere som kom hit fra Ukraina, ikke bare er mennesker i nød, men også bærere av verdifull erfaring, utdanning og ferdigheter. Bedrifter som tidligere slet med å fylle stillinger, har funnet nye ressurser i mennesker som Serhii, Valentyna og Maksym. Det handler ikke om veldedighet, men om gjensidig verdi – der de rette menneskene fyller de rette jobbene.
Gunni Mersland, leder for NAV Lillesand, uttrykker det godt:
“Vi ser at dette arbeidet ikke bare gagner arbeidstakerne, men også styrker lokalsamfunnet ved å tilføre ny kompetanse og bidrar til mangfold i bedriftene.”
Gjennom NAV og en rekke lokale initiativer, har nye innbyggere fått språkopplæring og yrkesrettet trening – for at de skal være klare til å møte det norske arbeidslivet. Men det som virkelig gjør forskjellen, er samarbeidet med næringslivet selv.
"Vi står overfor en unik mulighet. Ikke bare til å hjelpe, men til å dra nytte av en arbeidsstyrke som er klar til å bidra. Vi trenger flere hender – og her står det flere klare," påpeker Berent Philip Moe, næringssjefen i Lillesand.
En fremtid bygget på fellesskap
Hverdagen i Lillesand går sin vante gang, men under overflaten skjer det små revolusjoner. Serhii, Valentyna, Maksym – og mange andre – har nå blitt en naturlig del av Lillesand. De er naboene våre, kollegaene våre, og de bidra til å forme det nye, mangfoldige fellesskapet.
Ved å tenke utenfor boksen og våge å gi nye innbyggere en sjanse, kan arbeidsgivere finne verdifulle medarbeidere de ellers kanskje ikke ville vurdert.
Gjennom deres arbeid i lokale bedrifter fyller de ukrainske arbeidstakerne ikke bare stillinger, men de tilfører også ny energi, ferdigheter og verdier som kan styrke både bedrifter og lokalsamfunnet.
Dersom du som arbeidsgiver har behov for arbeidskraft, kan du ta kontakt med NAV Lillesand v/Flyktningtjenesten.