Utstillingen: Hvis klær kunne fortelle
Når: 4.–9. november
Hvor: Lillesand bibliotek
Gjennom klær og gjenstander som har vært en del av andres liv, forteller utstillingen historier som ofte forblir usagt. «Hvis klær kunne fortelle» åpner et stille, men kraftfullt vindu inn i livene til dem som har erfart vold eller omsorgssvikt. Utstillingen vil være tilgjengelig gjennom hele uken og fungerer som en rød tråd for de øvrige arrangementene.
Kveldsarrangementer på Lillesand bibliotek
Tirsdag 5. november kl. 18:00–20:00: Foredrag og sofaprat
Foredrag kl. 18:00–18:30
Guro Thorildsdatter, kunstneren bak utstillingen, vil innlede kvelden med en personlig fortelling om bakgrunnen for «Hvis klær kunne fortelle». Gjennom diktopplesning og refleksjoner fra egen oppvekst vil hun dele sin reise og hva som inspirerte henne til å bruke klær som et medium for historiefortelling.
Utstillingsbesøk kl. 18:30–18:50
Deltakerne får tid til å utforske utstillingen på egenhånd og oppleve budskapet i en rolig og privat setting.
Foredrag kl. 18:50–19:20: «Barn under radaren»
Elisabeth Flagtvedt og Siren Wetrhus Knutsen fra Sørlandet sykehus vil fortelle om prosjektet «Barn under radaren», som arbeider med å identifisere barn som pårørende i helsesituasjoner. Dette bidrar til å se barn som ellers lett kan bli oversett når omsorgssituasjonen blir utfordrende.
Sofaprat kl. 19:20–20:00: Nedgang i antall meldinger til barnevernet – bør vi være bekymret?
Panelsamtalen ledes av en konferansier (navn avklares) og samler Tine Farestad Langeland (nestleder i Barneverntjenesten), Sverre Refsnes (enhetsleder for helsefremmende tjenester), Line Svendsen Duesund (jurist i Stine Sofies stiftelse), Marianna Sieli (representant fra Barne- og ungdomsrådet) og Siren Wetrhus Knutsen. Sammen diskuterer de temaet nedgang i antall meldinger til barneverntjenesten, årsakene til dette og hva det kan bety for samfunnets arbeid med sårbare barn. Er dette en positiv utvikling, eller gir det grunn til bekymring?
Torsdag 7. november kl. 18:00–20:00: Foredrag og sofaprat
Foredrag kl. 18:00–18:30
Arrangementet åpner med en kort introduksjon til utstillingen, og deltakerne får anledning til å oppleve den på egen hånd.
Foredrag kl. 18:30–19:00: TryggEst – ivaretakelse av risikoutsatte voksne
TryggEst-modellen, som er utviklet for å beskytte voksne i risikosituasjoner, blir presentert i et innlegg om hvordan modellen kan bidra til å sikre omsorg og oppfølging for eldre og andre utsatte voksne.
Pause kl. 19:00–19:10
Sofaprat kl. 19:10–19:45: Hvordan bryte tabuer om vold i nære relasjoner?
Kveldens sofaprat, ledet av konferansier Joyce Pigao, leder av Østre Agder DPS, inkluderer Grete Bygland (fra Landsforeningen for pårørende innen Psykisk helse og Mental Helse), Kai Aas-Hansen (representant fra Eldrerådet), Tone Vareberg (leder i Avigo), og Sapna Sharma (spesialrådgiver fra RVTS sør). Sammen diskuterer de utfordringer med vold og overgrep i nære relasjoner, spesielt blant voksne i risikosituasjoner. Hvordan kan vi som samfunn støtte dem som rammes og skape åpenhet rundt et tema som ofte er omgitt av skam og stillhet?