Tid og sted for møtene:
- Mandag 23. september kl. 18.00-20.00: Lillesand rådhus, bystyresalen (inngang via rådhusparken).
- Onsdag 25. september kl. 18.00-20.00: Høvåg skole.
Hva er eldrebølgen?
Eldrebølgen handler om at vi får en stadig større andel eldre i befolkningen. Det skyldes ikke bare det at folk lever lenger, men også om at store generasjoner fra etterkrigsårene - de såkalte “babyboom” generasjonene - nå når pensjonsalder. Disse “babyboom” -generasjonene bidrar til en rask økning (en bølge) i andelen pensjonister. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil andelen personer over 70 år fortsette å øke frem mot 2060, da eldrebølgen forventes å nå sin topp.
Selv om eldrebølgen flates ut etter 2060, vil andelen eldre forbli høyere enn tidligere, ettersom folk lever lengre på grunn av bedre helse, bedre levekår og medisinske fremskritt. Samtidig går fødselstallene ned, noe som gir færre unge og yrkesaktive i forhold til antallet eldre. Denne utviklingen legger press på velferdssystemet. Når antallet barn og unge i befolkningen synker, kan det bli mindre behov for andre tjenester, noe som i teorien potensielt kan frigjør ressurser til eldreomsorgen.
Er eldrebølgen en krise eller en mulighet?
På den ene siden er eldrebølgen et positivt tegn på at folk lever lengre og har sunnere og mer friske liv, noe som viser et høyt nivå av velstand og helse i samfunnet. Mange eldre har både erfaring og ressurser som kan bidra til lokalsamfunnet gjennom frivillig arbeid, kultur og næringsliv. Eldrebølgen gir oss derfor en mulighet til å skape nye løsninger for samfunnsutvikling. På den andre siden skaper det utfordringer når antallet pensjonister øker i forhold til de som er yrkesaktive, det vil si de som er i arbeid og betaler skatt. Når færre mennesker jobber i forhold til antallet pensjonister, legges det et større økonomisk press på samfunnet, da de som arbeider må finansiere pensjonene og velferdstjenestene til en større eldre befolkning.
I takt med at vi møter denne demografiske endringen, må samfunnet finne måter å balansere de økonomiske utfordringene med de mulighetene som følger med en aldrende, men ressurssterk befolkning. Spørsmålet er hvordan vi kan møte eldrebølgen på en bærekraftig måte. Dette handler blant annet om:
- Boligtilpasning: Hvordan kan boliger tilpasses slik at eldre kan bo hjemme lengre, med nærhet til nødvendige tjenester?
- Helsetjenester: Med flere eldre vil det være behov for flere ressurser til både hjemmetjenester og institusjonsplasser.
- Sosial inkludering: Mange eldre opplever ensomhet. Det er viktig å legge til rette for sosiale møteplasser og aktiviteter som kan bidra til å opprettholde livskvaliteten.
På møtene vil kommunen presentere resultater fra en spørreundersøkelse om boligplanlegging og aktivitet blant den aldrende befolkningen. Det blir innlegg om befolkningsutviklingen og konsekvensen for lokalsamfunnet, etterfulgt av en dialogsamtale der innbyggerne kan komme med innspill og dele sine tanker.
Det blir enkel servering, og ingen påmelding er nødvendig.