Blåtunge er en alvorlig virussykdom som rammer drøvtyggere og hjortedyr, men den smitter ikke mennesker. Sykdommen spres via sviknott, små blodsugende insekter som er mest aktive om sommeren. Blåtunge smitter ikke direkte mellom dyr, men gjennom insektenes stikk. Det er derfor viktig å beskytte dyrene mot sviknott, spesielt om natten og ved soloppgang og solnedgang, ved å ha dyrene innendørs, alternativt under tak.
Mattilsynet oppfordrer alle eiere av drøvtyggere til å være ekstra oppmerksomme på symptomer og å melde fra umiddelbart ved mistanke om blåtunge. Sykdommen er klassifisert som en liste 1-sykdom i Norge, noe som betyr at tiltak iverksettes raskt for å bekjempe sykdommen.
Symptomer på blåtunge
Blåtunge rammer særlig sau, mens storfe og geit ofte viser mildere symptomer, eller ingen symptomer i det hele tatt. Vanlige symptomene kan inkludere:
- Feber, nedsatt allmenntilstand og matlyst
- Sikling, rennende nese og øyne
- Hevelse i hodet og hals, blålig tunge
- Sår på jur og spener
- Pustebesvær, betennelse i klauvrand
- Aborter, diaré og økt dødelighet
Storfe kan også vise symptomer som nedsatt melkeproduksjon, halthet og hevelse i klauvranden.
Dersom du mistenker blåtunge i din besetning, skal du umiddelbart kontakte Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 for videre instruksjoner. Hvis en veterinær mistenker sykdommen, vil de melde dette direkte til Mattilsynet.
Les mer på Mattilsynet sine nettsider.