Plikt til å samarbeide

Barnas skolehverdag er et felles ansvar for skolen og hjemmene. For at barna skal få mest mulig ut av skolegangen, er et godt samarbeid mellom skolen og hjemmet viktig.

Skolen har ansvar for å legge til rette for et godt hjem-skole-samarbeid. Les mer her.

Utviklingssamtale/konferansetime

Skolen skal legge til rette for god dialog i møter mellom kontaktlærer og foresatte minst to ganger i året. Utviklingssamtalen/konferansetimen er en samtale som skal være planlagt og strukturert (forskrift til opplæringsloven § 20-3 første ledd). Les mer her.

Foreldremøter

Skolen skal avholde et foreldremøte rett etter skolestart hver høst (forskrift til opplæringsloven §20-3) for å informere foreldrene om skolen, innholdet i opplæringen, foreldremedvirkning, rutiner og annet som er relevant for foreldrene. Det er også vanlig med et foreldremøte i vårhalvåret. Les mer her.

Trygge overganger

Skolene og barnehagene har plikt til å samarbeide om å gi barna en trygg og god overgang fra barnehage til skole og SFO. Barneskolene samarbeider også med ungdomsskolen for å sikre en god overgang fra barnetrinn til ungdomstrinn. Kommunen har rutiner for dette, men vil i løpet av 2023 starte arbeid med en mer utfyllende plan for overganger.

FAU - Foreldrerådets arbeidsutvalg

Alle foreldre/foresatte som har barn på skolen utgjør et foreldreråd. Hver klasse velger sine representanter til et arbeidsutvalg (FAU. FAU fungerer som et styre for foreldrerådet. FAUs medlemmer velges for to år. Det er lovpålagt at alle skoler har et FAU.

Foreldremedvirkning i skolen bygger på det faktum at det er foreldrene som har hovedansvar for barns utvikling og opplæring. Foreldre/foresatte har rett til medvirkning i skolen. FAU skal sikre reell medvirkning fra foreldre/foresatte og ha medansvar for at elevenes læringsmiljø er trygt og godt.

Som medlem av FAU får du anledning til å bli bedre kjent med skolens virksomhet, ledelse og andre foreldre/foresatte, mulighet til å bidra til kvalitetsutvikling av skolen og bidra til en bedre skolehverdag for elevene. 

For mer informasjon om FAU sitt arbeid, klikk her. For mer informasjon om FAU på din skole, ta kontakt med klassens FAU-representant eller rektor.

FAU på hver skole velger en representant til å sitte i kommunalt FAU. Dette utvalget kan drøfte saker som angår hele kommunen, og ikke en skole særskilt. For mer informasjon om kommunalt FAU kan kommunalsjef for sektor skole og barnehage kontaktes.